Det här med fastigheter igen

Vi har ju skrivit en del om våra tankar kring framtidens fastigheter, men det är något som är ständigt aktuellt hos oss. Vi funderar alltid kring hur man kan skapa moderna fastigheter, i det stora såväl som i det lilla. Det handlar ju bland annat om att fastigheter måste ha saker som bra värme och ventilation men samtidigt inte kräva för mycket energi för att nå detta. Här har vi bland annat gjort lite undersökningar med termostater från Regal och fått intressanta resultat. Men mer om det en annan gång, för moderna fastigheter innebär ju inte enbart att det ska vara hållbart ur miljösynpunkt, utan också att det ska vara hållbart för människorna som bor där.

Det spelar igen roll vem du är
Tanken med fastigheterna i framtidsstaden är att vi inte ska bry oss om vem det är som bor där. Låt oss utveckla detta. Det är alltså så att vi inte ska behöva tänka på vilka speciella behov du kan tänkas ha. Det ska inte vara viktigt för oss, för fastigheterna ska redan vara anpassade för att möta alla behov. Det ska inte finnas några ”specialfall”. Boenden ska alltså redan från start vara anpassade så att alla, oavsett behov och förutsättningar, ska kunna bo där. Det ska med andra ord vara handikappanpassat, det ska vara enkelt för en synskadad att ta sig fram, och så vidare. Det ska vara enkelt att förstå saker och att utföra saker. Sedan är det förstås upp till varje person att addera lämpliga hjälpmedel som denne kan tänkas behöva, men grunden ska finnas där hela tiden. Vi ska inte behöva bry oss om vem du är, för det ska inte spela någon roll. Och du ska inte behöva bry dig om vilka behov du har, för de ska redan vara bemötta från start.

En utopi?
Det här är förstås ett väldigt stort ansvar, men det är ändå det vi hoppas på i framtiden. Att samhället ska vara anpassat för alla som bor i det, och inte bara för de som anses tillhöra normen. Normen ska i framtiden inte finnas, för normen ska inbegripa allt. Normen ska vara mångfald, och då behövs ingen norm. Det här är vad vi vill se i framtidsstaden, och det vi arbetar för. Och vi tror stenhårt på att det är så här det kommer att bli. Förr eller senare, men hellre förr förstås. Vi vägrar att tro att det här är en utopi och arbetar ständigt för att nå våra mål. Det må gå sakta, men vi kommer i alla fall framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *