Utemiljön är viktig

En väldigt viktig sak när det gäller stadsplanering är utemiljön. Vi mår alla bra av att vara utomhus, men för att fler ska kunna och vilja ta del av naturen måste vi också skapa förutsättningar för det. Vi måste satsa på gröna ytor, parker, motionsslingor och naturliga träffpunkter. Vi måste skapa en miljö där människor vill vara och stanna, istället för att bara passera när var och en är på väg hem till sig.

Väl planerade grönområden kan främja socialt deltagande och interaktion mellan människor, och det leder också till att den fysiska aktiviteten hos människor ökar vilket i sig betyder att stressnivåer sjunker. Man har alltså allt att vinna på att göra satsningar i närmiljön, för närheten är också en sak som är viktig. Naturen måste finnas nära för att den ska utnyttjas. När man måste ta bilen eller promenera långt för att nå den prioriteras den ofta bort.

Promenadstråk till naturliga mötesplatser är viktigt för att till exempel invandrare på ett naturligt sätt ska kunna komma in i samhället och interagera med andra människor istället för att sitta i ett hem omgivet av motorvägar.

Samma sak gäller för till exempel innergårdar i lägenhetsområden. De måste vara tilltalande, och de måste erbjuda en naturlig mötesplats. Det kan man till exempel göra genom att ordna en grillplats och ställa fram bekväma utemöbler.

I vårt projekt har vi bland annat samarbetat med och fixat utemöbler från Trademax, och det har gjort att många nu kan njuta av en härlig innergård med möjligheter till ökad trivsel och spännande möten. En fin innergård är ett enkelt sätt att skapa möjligheter för de boende att trivas. Möblerna du ser i filmen här ovan är ett bra exempel på trädgårdsmöbler som skulle förhöja en uteplats, de trädgårdsmöblerna finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.