Vad har en klädhängare gemensamt med en väg?

Samhällsutveckling är det gemensamma ledordet för konceptet Framtidsstaden. I det begreppet sätter vi jordens och människans grundläggande behov i fokus och vill skapa en stad utan segregation, men med kreativa lösningar och ett ansvarsfullt tänk. Med ansvar menar vi både ansvar och hänsyn mot de andra människorna som bor i staden, men också ansvar för sig själv och kommande generationer. Helt plötsligt kommer vi osökt in på miljö, hållbarhet och energiåtgång. När man bygger en väg är det självklart att man projekterar för en hållbar framtid för vägen. Den bör inte spricka när tjälen går ur marken, inte smälta när solen ligger på och den bör vara tillräckligt bred och slät för att fylla sin funktion. Annars måste vägen lagas, eller i värsta fall – läggas om.

Om vi sätter några ytterligheter mot varandra, så kan vi börja tala om en liten, liten beståndsdel i bostaden, samhället och staden. Låt oss ta klädhängare som detta exempel. Var och en av oss har flera klädhängare hemma, låt säga en i varje rum av bostaden. Minst. Om vi räknar lågt har varje lägenhet två rum, ett kök och en hall vilket blir fyra klädhängare per lägenhet. Säg att det finns 100.000 lägenheter i den lilla staden, det blir cirka 400.000 klädhängare totalt, för att räkna lågt.

Var vill vi då komma med den här jämförelsen? Jo, vi tänker inte ofta på miljön i det lilla, utan bara i det stora. Ur miljöaspekten så kan man ställa energiåtgången för de 4000.000 klädhängarnas tillverkning, frakt, lagerhållning osv. mot vad det kostar att bygga den här vägen. Vägen bygger man en gång och förhoppningsvis håller den 30 år. En klädhängare av god kvalitet kan hålla lika länge, men en klädhängare av dålig kvalitet går sönder och kräver ett ytterligare inköp, kanske redan efter ett år.

Vid tillverkningen av klädhängaren kan man dela upp miljöaspekten i produktens sammansättning av material, tillverkningsprocess och möjligheten att återvinna produkten. Man kan också titta på hur produkten levereras, vilka distributionskanaler man har, om den ska lagerhållas i butik eller beställas online. Om man skippar ett försäljningsled kan man spara energi. Här kan du, bland annat, handla klädhängare online på Trademax.

Så, tänk miljö för en hållbar framtidsstad, även när du bara ska köpa en ny klädhängare. Krama varandra i trafiken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *